Frankrijk heeft een nieuwe indeling: wat is er veranderd?

Waar Frankrijk voorheen liefst eenentwintig verschillende regio’s had, bracht het land dit aantal per 1 januari 2016 terug naar twaalf regio’s. Dit betekende voor sommige regio’s dat zij werden samengevoegd, voor anderen dat hun naam werd aangepast, enzovoorts. Vier van de al bestaande regio’s bleef in haar oude vorm bestaan, te weten: Ile de France, de Loire-vallei, de Provence-Alpes-Côte d'Azur en Bretagne. De regio Centre veranderde alleen van naam, namelijk naar Centre-Val de Loire.

De zestien overgebleven regio’s zijn per 1 januari 2016 samengevoegd tot zeven nieuwe regio’s. In dit artikel laten we je kennismaken met deze regio’s en hetgeen ze je te bieden hebben als vakantieganger.

1: Occitanië

Occitanië is voortgekomen uit een fusie tussen Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon. De regio biedt je een prachtige natuur, die je terugvindt aan de Middellandse Zee, de Pyreneeën en de Cevennen. Kies jij voor de bergen, of toch voor de zee? Naast een breed aanbod aan natuur kun je ook voor cultuur in Occitanië terecht. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Cité de Carcassonne, Nîmes of Toulouse. Ga je met kinderen op vakantie? In dat geval kunnen de kastelen van de Katharen het bezoeken waard zijn.

2. Nouvelle Aquitaine

Net als Occitanië heeft ook Nouvelle Aquitaine een brede diversiteit aan natuur en cultuur te bieden. Met een lengte van ruim 500 kilometer zal je niet snel uitgekeken zijn op deze Franse regio. Breng een bezoek aan de bergen, trek naar het groene achterland voor een wandeling door de bossen, enzovoorts. Vanzelfsprekend vind je naast de natuur tal van leuke plaatsjes, waar de Franse bevolking voor je klaar staat om meer te vertellen over hun historie, lekkere eten en mogelijkheden tot ontspanning.

3. Hauts-de-France

Hauts-de-France loopt van het gebied ten noorden van de Somme tot aan de stranden van Pas de Calais. Het geeft aan hoe uitgestrekt ook deze Franse regio is! In het noordelijke deel van deze regio vind je een voormalig mijnstreek, waar je tal van leuke bezienswaardigheden kunt bezoeken. Rond de Somme zelf vind je diverse herdenkingsplaatsen, die meer dan het bezoeken waard zijn. Wil je van het mooie weer genieten en volledig tot rust komen? Strijk dan neer op de stranden van Pas de Calais.

4. Grand Est

Binnen de regio Grand Est liggen liefst tien verschillende departementen. Het maakt dat de regio voor ieder een passend uitje te bieden heeft! Rijd van het oostelijk gelegen Straatsburg tot aan het prachtige Nogent-sur-Seine in het westelijke deel van Grand Est. Reis je samen met je partner? Overweeg in dat geval een wijnroute door de Elzas te volgen, waarbij een bezoek aan Champagne niet mag ontbreken. Deze plaats biedt toeristen tal van wijngaarden. Mocht je op zoek zijn naar natuur, dan kan een wandeling door de Vogezen de moeite waard zijn.

5. Auvergne Rhône-Alpes

Breng een bezoek aan het massief van Chartreuse, rijd richting Drôme Provençale of kies voor een uitje naar Lyon. Naar wat voor dagtrip je ook op zoek bent, Auvergne Rhône-Alpes heeft voor eenieder wat te bieden. Naast het massief van Chartreuse zijn ook de vulkaanparken van Auvergne het bezoeken waard, wanneer je op zoek bent naar actie! Het gebied beschikt over een groot aantal campings, waardoor je ook op dat vlak altijd een geschikte plek zal vinden. Enig nadeel aan deze regio ten opzichte van andere regio’s in Frankrijk, is het ontbreken van de zee.

6. Bourgogne Franche Comté

Door naar de regio Bourgogne Franche Comté te trekken, zal je het ieder gezinslid naar de zin maken. Het gebied heeft je namelijk van alles te bieden! Start bijvoorbeeld met een bezoek aan de basiliek van Vezelay, waar je cultuur en historie kunt proeven. Ook de Hospices de Beaune helpen dragen hieraan bij! Wanneer je voldoende te weten bent gekomen over de Franse cultuur binnen deze regio, trek je naar de Vogezen of de Jura. Deze prachtige gebieden bevatten tal van wandelingen, die je naar de mooiste plekjes brengen. Goede wandelschoenen zijn een vereiste! Toe aan een hapje en een drankje? Bezoek in dat geval Mercurey of Chassagne-Montrachet.

7. Normandië

Normandië is ten opzichte van Nederland zeer gunstig gelegen! Een dagje rijden is voldoende om deze Franse regio te kunnen bezoeken. Normandië beschikt niet alleen over een prachtige natuur, maar biedt tevens de gelegenheid om te ontspannen aan het strand. Voor kinderen kan het leuk zijn om een buitenrit te maken op een van de huurpaarden in de regio! Trek bijvoorbeeld over de rustige delen van de Normandische stranden. Mede door de populariteit van en korte afstand tot Normandië, zijn veel campings in Europa binnen deze regio gelegen.

Bezoek ook andere regio’s van Frankrijk

Eerder in dit artikel beschreven we al dat een aantal regio’s hetzelfde zijn gebleven bij de herindeling van Frankrijk begin 2016. Dit betekent niet dat deze regio’s minder te bieden hebben dan de samengevoegde gebieden. Integendeel! Breng een bezoek aan de Provence om te genieten van het prachtige weer aan de Middellandse Zee. Of wat te denken van Corsica? Prachtige campings in Europa zijn gelegen rond plaatsen als Bastia en Calvi!

Heb je de reeds beschreven regio’s van Frankrijk al eens bezocht? In dat geval kan ook de regio Centra Val de Loire of Bretagne het bezoeken waard zijn. Met name binnen Centre Val de Loire vind je ontzettend veel historie en cultuur. Daar waar Bretagne je idyllische baaitjes en strandjes te bieden heeft.

Ben je van plan om vooral veel steden te bezoeken? Kies in dat geval voor een vakantie naar Ile-de-France! Breng een bezoek aan de Franse hoofdstad Parijs, rijdt door naar Versailles of kies voor een bezoek aan Vaux-le-Vicomte. Net als de verschillende andere regio’s in Frankrijk, heeft ook Ile-de-France je een paar van de mooiste campings binnen Europa te bieden.