Hoe krijg ik een goed werkende internet verbinding op de camping?

Wil jij ook tijdens je kampeervakantie een goede internetverbinding? Dan ben je niet alleen! Hoewel er natuurlijk nog wel kampeerders zijn die kiezen voor een vakantie zonder internet, wordt deze groep steeds kleiner. Voor de meeste onder ons is een goede internetverbinding haast even belangrijk geworden als eten. Als er geen wifi is op je camping en je moet gebruik maken van je eigen bundel, dan kunnen de kosten flink oplopen. Uiteraard kan het zo zijn dat er wel internet is op de camping van jouw keuze, maar dat het signaal niet voldoende is. Gelukkig zijn er dan hulpmiddelen!

Wat is wifi?

Wifi is de technologie die het mogelijk maakt om draadloos te internetten. Waar wifi precies voor staat? Dat is niet bekend. Een hardnekkige mythe zegt dat het staat voor ‘Wireless Fidelity’, draadloze trouw dus. Dit zou afgeleid zijn van High Fidelity (Hi-Fi). Wat we wel zeker weten, is dat een reclamebureau in 1999 de merknaam Wi-Fi bedacht. Wat de naam ook betekent, op steeds meer plaatsen biedt men gratis wifi aan. We zijn niet meer tevreden met alleen een telefoonverbinding: we willen kunnen chatten, mailen en onze social media bekijken. Een camping zorgt voor wifi door middel van een modem of hotspot. Je hoort ook steeds vaker over MiFi, maar dit is gewoon een merknaam. Een MiFi is een klein, mobiel apparaat waarmee je een lokaal wifi netwerk kunt opzetten.

Hoe zorg je voor een goede verbinding?

Op veel campings heb je wel gratis wifi, maar is de kwaliteit te laag om er fatsoenlijk mee te werken. Als je toch gebruik wil maken van de gratis wifi in plaats van voor je eigen bundel te kiezen, dan is een wifi versterker (wifi extender) de geschikte keuze. De wifi versterker maakt verbinding met een hotspot op de camping en zet zo een eigen netwerk op. Op dit netwerk kun je dan al je apparaten aansluiten. Omdat de wifi versterker als een soort brug tussen jouw apparaten en het netwerk van de camping fungeert is het ook nog eens een stuk veiliger. Let wel: de wifi versterker kan alleen een bestaand wifi signaal verbeteren. Is het internet op de camping traag? Of zijn er te veel gebruikers? Dat kun je helaas niet oplossen met een versterker. Daarnaast krijg je ook niet altijd toegang tot de campingapparatuur, waardoor je geen wifi signaal hebt om te versterken.

Wifi antenne

Wifi antennes zetten net als andere antennes elektrische signalen om in radiogolven. Ook kunnen ze radiogolven omzetten in elektrische signalen. Een antenne wordt speciaal gemaakt om op een bepaalde frequentie te fungeren. Wifi antennes zijn gemaakt om op 2.4 GHz of 5 GHz uit te zenden. Omdat er veel verschil is tussen de verschillende antennes, zowel in kwaliteit als bereik, is het verstandig om je erg goed te laten inlichten als je een wifi antenne wil aankopen. Bovendien is het zo dat een wifi antenne altijd goed moet worden aangesloten. Als je een antenne aansluit die bedoelt is voor een andere frequentie zal de eindtransistor oververhitten en doorbranden.

Wifi veiligheid op de camping

Omdat gratis wifi makkelijk toegankelijk is, kan iedereen er gebruik van maken. Dit betekent dat er ook mensen kunnen opzitten die minder goede bedoelingen hebben. Bewaar gevoelige zaken zoals internetbankieren dan ook bij voorkeur voor momenten dat je op een veilig, afgesloten netwerk zit.