Kamperen in Europa: wat zijn de trends van 2019?

Het nieuwe jaar is pas net onderweg! Toch kan het verstandig zijn om alvast na te denken over de komende zomervakantie. Door een kampeerplaats in Europa al vroeg in het jaar te boeken, verzeker je jezelf van aantrekkelijke kortingen. In dit artikel zoomen we in op de laatste kampeertrends voor 2019. Hoe kampeer jij de komende zomer in Europa? 

1: glamping blijft aan populariteit winnen

In de afgelopen jaren heeft glamping sterk aan populariteit gewonnen onder Europese kampeerders. Ook voor 2019 wordt verwacht, dat deze trend zich door zal zetten. Bij glamping kies je voor een luxere vorm van kamperen in Europa. Je hoeft de tent zelf niet meer op te zetten, dat is al voor je gedaan! Daarbij hoef je geen keukengerei, pannen of borden mee te nemen. Dergelijke voorwerpen zijn vaak standaard onderdeel van de keuken, die je in zo’n vooropgezette tent vindt. Het maakt kamperen in Spanje of Frankrijk nog relaxter. 

Niet alleen de vooropgezette tenten zijn onderdeel van glamping. Je kunt ook voor een stacaravan kiezen! Er zijn steeds meer campings met een aantal stacaravans voor de verhuur aan campinggasten. Het voordeel van een stacaravan is dat je deze het hele jaar door kunt gebruiken. 
 

2: kies voor een duurzame camping in Europa 

Het alternatief voor glamping is de keuze voor een duurzame, vaak minimalistische camping in Europa. Bij deze vorm van kamperen is er geen plek voor de auto op het kampeerterrein. Niet alleen is dit beter voor het milieu, ook maakt het de camping aanzienlijk veiliger voor kinderen en huisdieren. Duurzame campings hebben vaak waterbesparende douches en wekken zelf energie op, door toiletgebouwen en de receptie van zonnepanelen te voorzien. 

Tip: houd er rekening mee dat sommige duurzame campings in Europa zelfs geen parkeerplaats hebben! Deze campings zijn bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld met de trein, liftend of op de fiets rondtrekken. 

3: avontuurlijke vakantie met bushcraften

Een derde trend voor 2019, is de groeiende populariteit van bushcraften. Heb jij hier al eens van gehoord? Dit is geen normale manier van kamperen. Je trekt hierbij door de natuur, waarbij je natuurlijke middelen gebruikt om te overleven. In plaats van het gebruik van een gastoestel maak je bijvoorbeeld een kampvuur. Ook jezelf wassen in een toiletgebouw is er bij bushcraften niet bij! Zoek een riviertje om jezelf te wassen. 

Door zo min mogelijk gebruik te maken van elektronische apparaten en soortgelijke vormen van luxe, leef je zoals men dit vroeger deed. Het kan een unieke ervaring zijn!