Kamperen is gezond voor je, maar waarom?

Trek de komende zomer naar een camping binnen Nederland of elders in Europa. Op een camping kom je volledig tot rust. Even geen telefoontjes of mailtjes van je werk, de mogelijkheid om samen met je kinderen en partner activiteiten te ondernemen, enzovoorts. Het is echter niet alleen de rust die een bezoek aan een camping in Europa zo interessant maakt. Ook schijnt het kamperen heel gezond te zijn! In dit artikel zoeken we voor je uit, waarom kamperen zo gezond is voor mensen.

Geniet van gezonde lucht

Kamperen doe je vaak niet in een stad. Veel mensen zoeken naar een camping in de bergen, een camping tussen de bossen of bijvoorbeeld aan een meer. Uit onderzoeken blijkt dat de lucht op deze plekken veel schoner is, dan wanneer je in een stad zou verblijven. Niet alleen is dit goed voor je gezondheid. Ook is er niets prettiger, dan wakker worden met de geur van een bos! Wist je dat de grote hoeveelheid zuurstof in de lucht ertoe leidt, dat je bloeddruk afneemt?

Ontspannen in het zomerse zonnetje

Een tweede reden die maakt dat kamperen gezond voor je is, is het zomerse zonnetje. Door in de zon te zitten of te bewegen, maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D zorgt dat mensen gelukkig worden en helpt je immuunsysteem te versterken. Het is niet voor niets, dat mensen in de winterperiode minder gelukkig zijn dan in de zomer!

Ook draagt de zon bij aan een natuurlijk slaapritme. Op het moment dat de zon achter de horizon verdwijnt, maken kampeerders zich klaar om te gaan slapen. Dit is vaak al veel eerder, dan dat zij thuis doen. Tegelijkertijd staan ze op, als de zon z’n weg omhoog gevonden heeft in de ochtend. Door mee te gaan met het ritme van de zon, zal onze biologische klok versterkt worden.

Meer beweging tijdens een vakantie op de camping

Mensen die kamperen ondernemen vaak talloze activiteiten tijdens hun vakantieperiode. Ze maken een boswandeling in de buurt, gaan de bergen in voor een stoere tocht op de mountainbike, enzovoorts. Dergelijke activiteiten zorgen ervoor, dat je heel actief bezig bent tijdens de vakantie! Beweging is goed voor het menselijk lichaam. Het houdt ons gezond en maakt ons daarbij gelukkiger. Tijdens het bewegen wordt een stofje aangemaakt, die een gelukkig gevoel veroorzaakt.

Daarbij draagt het bewegen bij aan het legen van ons hoofd. Je herkent dit wellicht van een rondje wandelen of joggen vanuit huis. Door je hoofd leeg te maken tijdens het bewegen, zal je dieper slapen en daardoor volledig tot rust komen. Het gevoel van stress neemt af, waardoor je na een vakantie beter presteert.

Minder ruimte voor telefoons en tablets

Doordat je tijdens een kampeervakantie in Europa veel op pad bent, heb je minder tijd voor je telefoon of tablet. Het is goed om deze elektronische apparaten wat vaker links te laten liggen! De prikkels die deze apparaten met zich meebrengen, bijvoorbeeld via Facebook en Instagram, stimuleren een ontspannen gevoel doorgaans bepaald niet.