Kamperen met de caravan: waar moet je op letten?

Ga je dit jaar voor het eerst met de caravan kamperen? Dan zijn er enkele dingen waar je goed op moet letten. In dit artikel lees je welke dingen dit zijn. Lees je de informatie op deze pagina door voor je met de caravan op pad gaat, dan weet je zeker dat je vakantie een succes wordt.

Het juiste rijbewijs

Ga je op vakantie met een standaard caravan? Dan heb je doorgaans geen speciaal rijbewijs nodig. Met een rijbewijs B mag je met een aanhangwagen van maximaal 750 kilo rondrijden. En is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan mag je alsnog met een rijbewijs B rijden, als de totale combinatie van de auto en de caravan niet zwaarder is dan 3500 kilo. Zijn je auto en je caravan samen zwaarder? Dan heb je een rijbewijs BE of rijbewijs B+ nodig.  

De bandenspanning

Voor je op vakantie gaat, controleer je de bandenspanning van je auto én van je caravan. Goed om te weten: de bandenspanning van een caravan is vaak veel hoger dan de bandenspanning van een auto. In het instructieboekje van je caravan kun je lezen wat de juiste bandenspanning van je caravan is.  

De kogeldruk

Naast de bandenspanning, controleer je ook de kogeldruk. Dit is de druk die op de trekhaak van je caravan wordt uitgeoefend. Er zijn speciale meters om de kogeldruk te achterhalen, maar je kunt het ook wat eenvoudiger aanpakken. Zet een stok onder de koppeling en zet deze vervolgens op een personenweegschaal. Nu krijg je de kogeldruk ook te zien, al is deze iets minder precies dan de kogeldruk die je met een speciale meter achterhaalt.

Klik hier om het aanbod aan kogeldrukmeters te bekijken en direct te bestellen.

De stroomsterkte op de camping

Eenmaal op de camping aangekomen is het goed om te weten wat de stroomsterkte is. De meeste campings hebben een 230 Volt stroomcircuit. Hier kun je jouw caravan op aansluiten met een speciale kabel. Is de spanning op de camping lager? Dan kan het zo zijn dat bepaalde apparaten, waaronder de koelkast, minder goed functioneren. Altijd handig om dit van tevoren te weten, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Gasflessen

Tot slot is het goed om te weten dat je gasflessen niet overal op kunt bergen. Zet je gasflessen in de felle zon, dan loopt de druk in de flessen namelijk te hoog op. Hierdoor kunnen de flessen ontploffen en dit wil je uiteraard voorkomen. Zet je gasflessen daarom altijd buiten de zon, op een koele en donkere plek.