Toeristenbelasting: wat is en hoe werkt het?

Wanneer je een kampeerplek op een camping in Europa boekt, krijg je de melding dat er toeristenbelasting moet worden betaald. Dit geldt niet alleen voor kampeerplekken, maar bijvoorbeeld ook voor een vakantiehuisje of hotel. Hoewel iedere toerist deze toeristenbelasting trouw betaalt, weet maar een klein deel wat deze belasting precies behelst. In dit artikel lees je hier meer over!

Definitie van toeristenbelasting

In de basis komt toeristenbelasting neer op een vergoeding voor de belasting, die een camping, hotel of verhuurder van appartementen zelf afdraagt aan de gemeente of provincie. Net als bij de Nederlandse BTW wordt deze belasting in rekening gebracht bij de bezoeker. Hoewel de term “toeristenbelasting” mogelijk doet vermoeden dat deze belasting alleen betaald wordt door toeristen, zullen ook zakenlui deze belasting afdragen tijdens een zakenreis. In veel gevallen wordt de toeristenbelasting in rekening gebracht bij het reserveren van een plek. Je hoeft de belastingen zodoende niet meer ter plekke te betalen.

Houd er rekening mee, dat sommige campings in Europa pas bij aankomst een rekening opstellen voor de af te dragen toeristenbelasting. Vaak wordt dit bij het reserveren van een kampeerplek aangegeven.

Gebruik van toeristenbelasting binnen gemeenten

De toeristenbelasting die door reizigers wordt afgedragen, zal in veel gevallen gebruikt worden voor de financiering van voorzieningen voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan een punt om water af te tappen, bankjes om op uit te kunnen rusten, enzovoorts. Ook het inzetten van schoonmaakteams kan bekostigd worden vanuit de pot met betaalde belastingen door toeristen. Des te groter het aantal toeristen is, des te meer zal er ook moeten worden opgeruimd.

Toeristenbelasting door heel Europa

Niet alleen in Nederland wordt toeristenbelasting betaald. Ook in andere Europese landen brengt men toeristenbelasting in rekening. Dit geldt zelfs voor mensen met een tweede woning in het buitenland! Opvallend is dat de geïnde toeristenbelasting in het buitenland lang niet altijd gebruikt wordt voor de voorzieningen voor toeristen.

Verschillen in toeristenbelasting per gebied

Vanuit de overheid wordt niet bepaald, hoe hoog de toeristenbelasting is die aan toeristen in rekening kan worden gebracht. Een gemeente of provincie mag dit zodoende zelf bepalen! Dit geldt niet alleen voor de hoogte van het bedrag, maar ook voor de manier waarop dit in rekening wordt gebracht. Sommige gebieden werken met een vaste prijs voor het hele verblijf. Daar waar andere campings in Europa een prijs per dag in rekening brengen. 

Op de website van een gemeente of provincie vind je vaak meer informatie over de hoogte van de toeristenbelasting. Toeristenbelasting wordt ook betaald door mensen met een vaste plek op een camping, met een ligplaats in een haven, etc. Let wel, dit geldt alleen voor plekken buiten de gemeente waarbinnen je zelf woont.