Veilig kamperen in Europa: waarop moet je letten?

Veilig kamperen op een van de vele campings in Europa lijkt zo vanzelfsprekend. Toch liggen er verschillende gevaren op de loer! Denk bijvoorbeeld aan kinderen die struikelen over scheerlijnen, haringen die te ver boven de grond uitsteken, enzovoorts. In dit artikel geven we je praktische tips, die je helpen om veilig te kamperen in Europa. Welke voorzorgsmaatregelen neem je momenteel zelf al om ongelukken te voorkomen?

Om je alvast op weg te helpen: maak gebruik van gekleurde scheerlijnen, of wikkel kleine stukjes tape om je scheerlijnen. Op deze manier vallen ze op en neemt de kans op ongelukken sterk af! Ongelukken met haringen ga je tegen door ze dieper in de grond te slaan. Mochten er veel stenen in de grond zitten, dan kun je de haringen afdekken met speciale beschermkapjes.

Voorkom een brand in of rondom je tent

Hoewel sommige tenten van brandvertragende materialen gemaakt zijn, is een brand nooit volledig uit te sluiten. Er zijn gelukkig tal van verschillende mogelijkheden om de kans op een brand tot een minimum te beperken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kooktoestel veilig en enigszins beschut is opgesteld. Zo voorkom je dat deze omvalt! Het is vanzelfsprekend onverstandig om het kooktoestel in de buurt van je tentdoek te plaatsen.

Tip: laat het kooktoestel nooit onbeheerd achter! Op campings in Europa lopen kinderen vaak vrij rond, waarbij ze mogelijk een kijkje komen nemen rond je kooktoestel. Wanneer je dit niet ziet, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Het is vanzelfsprekend sterk af te raden om een kooktoestel of bijvoorbeeld kaarsen binnen je tent te gebruiken. De kans op een brand is hierbij zeer groot! Een kaars kan omvallen, met alle gevolgen van dien. Verstandiger is het om een lampje op batterijen te gebruiken.

Wees je bewust van risico’s rond het gebruik van elektra

Veel campings in Europa bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een haspel aan te sluiten op een centrale stroomvoorziening. Zo heb je ook binnen en rondom je tent de mogelijkheid om telefoons op te laden, een lampje in te schakelen, enzovoorts. Ook kun je ervoor kiezen om de accu van je auto te gebruiker. Nagenoeg ieder auto beschikt over een aansteker, waarmee stroom gebruikt kan worden. Een alternatief is het gebruik van zogenaamde krokodillenklemmen op de accu.

Om de kans op ongelukken tot een minimum te beperken, is het belangrijk om je haspel en andere elektriciteitskabels vooraf goed te controleren. Mochten er kleine scheurtjes zichtbaar zijn, dan is het raadzaam om deze tijdig te vervangen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een kortsluiting. Zorg er daarbij voor, dat je de accu van de auto nooit volledig leeg laat lopen. Je wilt voorkomen dat de auto niet meer te gebruiken is!

Barbecueën op een camping in Europa

Wie geniet er niet van een zomerse barbecue op de camping? Op Europese campings barbecueën is niet altijd toegestaan. In het bijzonder, wanneer je gebruik wilt maken van open vuur. Open vuur zou voor een grote brand op de camping kunnen zorgen. Zeker op Zuid-Europese campings is het zomers erg droog. Mocht je toch willen barbecueën, dan is het verstandig om gebruik te maken van een speciale barbecueplaats op de camping.

Nog verstandiger is het gebruik van een barbecue op gas. De kans op een brand is bij dergelijke barbecues aanzienlijk kleiner. Zorg dat je de gasfles na gebruik dichtdraait en op een veilige plek bewaart. Bij een temperatuur onder de vier graden Celsius is het gebruik van butaangas af te raden.

Kijk uit met slecht weer op campings in Europa

Bij slecht weer kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op campings in Europa. Hoewel de meeste tenten tegen een stootje kunnen, kan het geen kwaad om je goed voor te bereiden op een mogelijke storm of regenbui. Zorg er bijvoorbeeld voor dat spullen op een veilige plek liggen, zodat deze niet beschadigd raken of wegwaaien. Ook kan het geen kwaad om stevige stenen op het onderzeil te leggen. De kans op het wegwaaien van de tent wordt hierdoor minimaal.

Tip: mocht de tent over een losse luifel beschikken, dan kun je deze loskoppelen. Het loskoppelen van de luifel voorkomt dat hier de wind onder komt te staan.

Wanneer je al bij vertrek ziet dat de weersomstandigheden slechter worden, is het slim om voorbereidingen te treffen. Neem bijvoorbeeld een klein schepje, een stevige hamer, stormlijnen en laarzen mee. Het schepje komt van pas bij het graven van kleine geultjes rond de tent, om het water snel af te kunnen voeren.

Maak gebruik van de stormafspanpunten

Bij een boogstok- of tunneltent zitten vaak stormafspanpunten, waaraan extra scheerlijnen bevestigd kunnen worden. Maak hier gebruik van als de wind aantrekt! Op deze manier voorkom je dat de tent los kan komen te zitten. Ook is het belangrijk om voor een strak tentdoek te zorgen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op het scheuren van het tentdoek.

Tip: mocht de wind te hard worden, dan is het soms slimmer om de tent af te breken. Overnacht een nachtje in een hotel en keer een volgende dag terug. Dit kost wat meer moeite, maar is prettiger dan schade aan je tent of andere spullen.

Zoek onderdak in geval van bliksem en onweer

De kans is erg klein dat je te maken krijgt met een blikseminslag. Een tent is immers maar klein en staat laag bij de grond! Toch is het verstandig om elders onderdak te zoeken bij bliksem en onweer. Tenten bieden geen bescherming tegen een mogelijke blikseminslag. Mocht je in de tent blijven slapen, dan is het raadzaam om deze op een strategische plek te zetten. Kies bijvoorbeeld nooit voor een open veld, nooit voor een veld aan het water en nooit voor een plekje onder een boom.

Zoek je een veilig plekje om te schuilen? Kies dan voor de beschutting die een auto je biedt. Nog beter is het om te schuilen in een kantine of receptie.