Wanneer moet je de gasslang van je camper of caravan vervangen?

Heb jij er een idee van hoe oud de gasslangen in je caravan of camper zijn? En weet jij wanneer ze eigenlijk vervangen moeten worden? De meeste mensen hebben hier inderdaad geen idee van. Er zijn in Nederland ook geen wettelijke eisen over de leeftijd van gasslangen, zelfs geen voorschriften. Het enige dat wordt gesteld, is dat de toestand van de gasslang - zolang als deze wordt gebruikt - deugdelijk moet zijn. Toch is het iets om zeker in de gaten te houden. Gasslangen worden gemaakt van rubber en dit droogt na verloop van tijd uit. Uiteraard komt dan je veiligheid in het gedrang, aangezien deze is gemonteerd tussen de vaste gasleiding van je camper of caravan en de gasfles.

Levensduur volgens fabrikant

Omdat er geen wetten omtrent de levensduur van gasslangen zijn, is het nog steeds de fabrikant die bepaalt hoe lang je op een veilige manier een gasslang kunt gebruiken. Om die reden print een fabrikant het jaar van productie of het jaartal waarop ze vervangen moet worden op de slang. Fabrikanten hanteren bij gasslangen een levensduur van 5 tot 10 jaar. Al gaan ze er bij deze richtlijn wel vanuit dat je de gasslang regelmatig controleert, de levensduur blijft van verschillende zaken afhankelijk.

GOK

GOK, een veel gebruikt Duits slangenmerk, hangt sinds een paar jaar een geel briefje aan hun slangen. Op dit opvallende briefje staat wanneer ze vervangen moeten worden. Ook GOK houdt hierbij een maximale gebruiksduur van 10 jaar aan. Op gasregelaars blijft Gok een productiedatum plaatsen. In Duitsland zijn er overigens wel regels op dit gebied: de Prüfrichtlinien 607 en 612 van de Deutschen Verbands Flüssiggas en de Deutschen Vereins des Gas- und Wasserfachs.

Extra controle bij gebruik slangenklemmen

Bovag adviseert om je gasslangen en de complete gasinstallatie elke twee jaar te laten nakijken. Krijgt de buitenmantel last van droogscheurtjes? Dan moet je de slang zeker vervangen. Ook maakt het een groot verschil of je slangen vastzitten met slangenklemmen of dat ze een vaste eindverbinding hebben. Bij het gebruik van slangenklemmen, is de kans op beschadigingen een stuk groter. Bij het aandraaien, kan de slang op die plaats gaan scheuren. Het advies bij het gebruik van slangenklemmen is om je slangen elke twee jaar te vervangen.

Bekijk hier het aanbod aan gasslangen.