Wat zeggen de sterren over de camping?

Veelal als mensen zoeken naar een camping dan letten ze op het aantal sterren van de camping. Maar heel veel mensen weten eigenlijk niet exact wat deze sterren zeggen. Want wist jij dat het aantal sterren niet direct iets zegt over de kwaliteit van de camping? Wel zegt het aantal sterren iets over het comfort dat de camping te bieden heeft. Je kunt door het aantal sterren daarom wel een bepaalde verwachting hebben over de camping. Maar wist je dat de manier van sterren toekennen binnen Europa per land kan verschillen? Er is namelijk geen éenduidig sterrensysteem in Europa. Wij proberen je in deze blog meer informatie te geven over wat de sterren zeggen over de camping in Europa.

Wie deelt de sterren uit in Nederland?

In Nederland kent de ANWB sterren toe aan bepaalde campings. Dit zijn alleen campings die aangesloten zijn bij de ANWB. Voor elke voorziening die een camping heeft krijgt het een aantal punten. Aan de hand van het eindaantal punten komt er een sterrenkwalificatie uitgerold. Het is moeilijk om de sterrencampings echt met elkaar te kunnen vergelijken, sommige landen zoals Frankrijk, Kroatië en Italië hanteren een ander systeem.

Heeft iedere campings sterren?

Nee, niet iedere camping heeft een sterrenaanduiding. Dit wil niet meteen zeggen dat een camping niet goed is, niet mooi is of dat er iets mis is. Sterker nog het zegt eigenlijk alleen maar dat hij niet aangesloten is bij een organisatie die de sterren uitdeelt. Een camping zonder sterren kan dus uiteindelijk een nog veel betere of veel mooiere camping zijn dan een camping met 5 sterren.

Waar letten inspecteurs op met het uitdelen van sterren?

Bij het uitdelen van punten om een aantal sterren te behalen letten inspecteurs op meer dan 400 punten. Het meest belangrijkste van deze 400 punten is het aangeboden sanitair door de camping. Wanneer het sanitair van een camping dus goed in orde is en ook netjes schoon is dan kan een camping al snel een hoge scoren behalen. Ook hoe het kampeerterrein er verder uitziet speelt een grote rol in het aantal sterren dat een camping kan behalen. Ook de recreatiemogelijkheden voor gasten worden meegenomen in de beoordeling. Hoe meer goed onderhouden faciliteiten een camping heeft, hoe beter de camping scoort. Een zwembad op de camping is natuurlijk helemaal een pré voor een goede score, naar verkoeling zijn de meeste gasten van een camping namelijk altijd opzoek.

Sterrencampings in Italië

In Italië is er gekozen om elke regio zijn eigen sterrenregeling te laten bepalen. In totaal zijn er 20 regio’s in Italië en dit zorgt voor 20 verschillende manieren van toekennen van sterren voor campings. In de regio Venetië werkt het dus weer anders dan in de regio Toscane. Dit kan voor verwarrende situaties zorgen in Italië. Veelal speelt in Italië het aantal douches mee, de oppervlakte van de camping en het aantal voorzieningen die de camping heeft. In Italië is het lastig om vijf sterren te behalen, toch zijn er voldoende vijf sterren campings in Italië te vinden. Elke vijf jaar moet een camping zich opnieuw laten testen om zijn sterren te mogen behouden.  

Sterrencampings in Frankrijk

In Frankrijk worden de sterren voor camping allemaal op dezelfde wijze gedaan. Deze manier is vastgesteld door de overheid in een zogenaamde vordering. In Frankrijk kunnen campings pas sinds 2013 vijf sterren behalen. Voor deze tijd was 4 sterren het hoogste haalbare aantal sterren in Frankrijk. Ook in Frankrijk kijkt men naar het oppervlakte van de camping, de voorzieningen en natuurlijk naar de hygiëne.

Sterrencampings in Kroatië

Ook in Kroatië is de sterren toekenning weer net even anders geregeld dan in Nederland en andere Europese vakantielanden. In Kroatië regelt het ministerie van toerisme de toekenning van de sterren aan de  campings. In Kroatië bestaan geen campings met 1 ster en 5 sterren worden bijna niet gegeven in Kroatië. Soms zijn campings te klein om überhaupt in aanmerking te komen voor een bezoek van het ministerie en op deze manier kunnen zij daarom nooit sterren verdienen.