Wintersport in Europa: waar heb ik sneeuwkettingen nodig? 

Nederlandse gezinnen trekken tijdens de winter- en lentemaanden massaal naar Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk voor een wintersportvakantie. De dakkoffer volgepakt, warme kleding in de tas en warme koffie in de thermoskan! Een van de zaken die je voorafgaand aan zo’n vakantie niet mag vergeten, is de aanschaf van sneeuwkettingen. In verschillende Europese landen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. 

Verplicht sneeuwkettingen mee op vakantie 

Het gebruik van sneeuwkettingen is niet per definitie verplicht. Wel moet je de sneeuwkettingen in de auto hebben liggen! Dit geldt zelfs voor een korte wintersportvakantie naar Winterberg, een klein wintersportplaatsje in de buurt van de Nederlandse grens. In Duitsland staat met borden aangegeven, in welke delen van het land de sneeuwkettingen gebruikt moeten worden. Standaard dien je in Duitsland winterbanden te gebruiken tijdens de winter en lente. 

In tegenstelling tot Duitsland, is het in Frankrijk niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Het gebruik van sneeuwkettingen is hier echter wel noodzakelijk. Dit geldt voor alle wegen binnen besneeuwde gebieden. Net als in Duitsland, staat met borden aangegeven waar het gebruik van de kettingen precies verplicht is. Houd er rekening mee, dat je met sneeuwkettingen maximaal 50 km/h mag rijden. 

Sneeuwkettingen in Oostenrijk en Zwitserland 

Bij een wintersportvakantie in Oostenrijk is het gebruik van sneeuwkettingen niet verplicht. Enkel in gebieden met een blauw verkeersbord langs de weg, waarop de sneeuwketting staat uitgebeeld. Hierbij zijn alleen metalen sneeuwkettingen toegestaan. Je mag de kettingen ook gebruiken, wanneer dit door weersomstandigheden noodzakelijk is of wanneer je geen winterbanden hebt. Houd er rekening mee, dat de sneeuwkettingen het wegdek niet mogen beschadigen. In sommige delen van Oostenrijk is het gebruik van de sneeuwkettingen verboden.  

Ook in Zwitserland is het gebruik van sneeuwkettingen noodzakelijk, wanneer de weersomstandigheden wegen onveilig maken. Net als in Oostenrijk, wordt ook in Zwitserland met borden aangegeven waar de sneeuwketting gebruikt moet worden. Houd er rekening mee, dat er in sommige tunnels niet met sneeuwkettingen gereden mag worden. 

Italië en Tsjechië: verplichting van sneeuwkettingen 

Zowel in Italië als in Tsjechië is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Voor Italië geldt dit voor de Aostavallei, een populair wintersportgebied onder toeristen, in de periode van 15 oktober tot 15 april. Ga je naar Zuid-Tirol in Italië, dan is het gebruik van de sneeuwkettingen verplicht, op het moment dat de weersomstandigheden gevaarlijk worden. 

Zoals reeds beschreven werd, is het ook in de Tsjechische wintersportgebieden verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Let wel, het wegdek mag niet worden aangetast door de sneeuwkettingen. Mocht er geen sneeuw of ijs op het wegdek liggen, dan mag de sneeuwketting niet worden gebruikt. 

Neem meer mee dan sneeuwkettingen alleen 

Denk niet alleen aan de sneeuwkettingen, bij een wintersportvakantie in Europa. Om de sneeuwkettingen snel om je banden te kunnen schuiven, is het raadzaam om ook een matje en handschoenen mee te nemen. Zo heb je voldoende grip, zonder dat je handen verstijven door de kou! Om in de avond aan de slag te kunnen gaan met de sneeuwkettingen, kan ook het gebruik van een hoofdlamp verstandig zijn.

Wil je meteen ontdekken welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw auto en caravan? Klik hier.